Borggårdens politiker
Her kan du læse mere om vores politiker under de forskellige faner.
-
Søvnpolitik
Søvn er en vigtig del af en sund hverdag.
God søvn er vigtig.
Søvnfysiologisk er det korrekt at lade et barn sove til det vågner og ikke vække det. Derfor er det vores holdning at børn skal sove alt det de behøver. Hvis et barn sover om
dagen, er det fordi barnet er træt.Det er forskelligt hvor aktive børn er i løbet af dagen; inden døre, i haven, på gulvet – fysisk og mentalt. Og sammenhæng mellem dette og hvor længe de trænger til at sove.
Det er bevist af søvnforskere at god søvn avler god søvn. Et barn som er udhvilet ved at vågne selv fra middagsluren, finder også nemmere ro om aftenen. Middagsluren har således ingen indflydelse på nattesøvnen.
Vi ønsker at lade børnene sove, når de er trætte uafhængigt, hvornår på dagen det måtte
være.Under søvnen sker mange nødvendige processer:
- Vækstudvikling.
- Cellereparation.
- Heling af betændelse.
- Intellektet udvikles og opbygges.
- Opbygning af væksthormon og immunsystem.
Forskning viser at stresshormonerne hos børn der ikke sover nok om dagen forhøjes, så de kan have svært ved at sove om natten. Ligeledes kan for kort middagslur også øge de natlige opvågninger. Under søvn og ved uafbrudt søvn fremmes børns udvikling, trivsel og sundhed. Under søvn bearbejder og systematiserer hjernen det lærte og oplevede. Det sænker stressniveauet og styrker immunforsvaret. Udhvilede børn har overskud til deltagelse, udvikling og læring samen med andre børn og voksne.
Derfor:
- Vi lægger børnene til at sove, når vi vurderer at de er trætte.
- Vi vækker ikke børnene af deres søvn.
- Vi fører ikke regnskab over børnenes søvn, men fortæller, hvis barnets søvn har
været atypisk til den ene eller anden side.
Børnene sover ude i barnevogn til de er ca. 2½-3 år, derefter
kommer de ind og sover på madrasser sammen med børnehavebørnene.Børnehavebørn kan også have brug for en middagslur. Vi putter børnene efter frokost, vi sidder oftest ved dem indtil de sover. De børn der ikke er faldet i søvn efter ca. ½ time, tages op og de kommer ud og lege eller på egen stue. I de fleste tilfælde vågner børnene stille og roligt af sig selv efter 1-1½ time. Vi vækker ikke børn der har fået under 1 times lur, da det kan afbryde søvncyklussen, give en for kort søvnperiode, som kan gøre barnet forvirret, pirrelig og gøre at resten af dagen bliver svær.
-
Solpolitik
Solpolitik for Dagtilbud i Vejle kommune
Vi ønsker at beskytte børnene mod solens skadelige stråler og fremme sunde solvaner. Solpolitikken følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og integrerer gode råd fra Kræftens Bekæmpelse.
En kombination af skygge, tøj, solhat samt solcreme (hvor tøj ikke dækker) er den bedste måde at solsikre børn og voksne i dagtilbuddene.
Solcreme
Forældrene sørger for at børnene har solcreme på fra morgenen, vandfast solcreme anbefales.
På dage med UV-indeks over 3 sikrer dagtilbuddet, at børnene er solbeskyttet hele dagen. Ifølge Sundhedsstyrelsen er børn som smøres i løbet af formiddagen solbeskyttet resten af dagen. Da de fleste børn kommer i dagtilbud om morgenen, skal alle børn smøres med solcreme i løbet af dagen for at sikre solbeskyttelse.
Borggårdens solcreme er mindst solfaktor 30 og er allergimærket.
Beskyttelse af ansigt og ører: Vi sikrer, at børnene får solcreme på ansigt, ører og nakke, da disse områder er særligt udsatte.
Tøj og hat
Vi opfordrer til, at børnene bærer tøj, der dækker skuldre, arme og ben. Tøjet bør være løstsiddende, let og åndbart.
Det er en god ide at børnene bærer solhatte med skygge, der beskytter ansigt og nakke. En kasket beskytter ikke i nakken. Solhatte skal være uden snore.
Skygge
Mellem kl. 12 og 15 søger vi så vidt muligt skygge under træer, solsejl eller overdækning, når vi leger udendørs. Vi prioriterer at indrette steder med skygge på legepladsen for lege og socialt samvær.
Gode råd
Vand og væske: Vi sørger for, at børnene får rigeligt med vand og væske, især på varme dage.
D-vitamin: Sollys er nødvendig for at danne D-vitamin, og derfor skal børnene ikke holdes indenfor, når solen skinner. Kroppen danner D-vitamin selvom den er solbeskyttet.
Disse retningslinjer hjælper med at sikre, at både børn og voksne er beskyttet mod solens stråler, især i perioden fra april til september, hvor UV-indekset er højt.
-
Mad- og måltidspolitik - ny oktober 2024
Gode kostvaner er vigtige for børns udvikling, indlæring og helbred. En sund, varieret og ernæringsrigtig kost giver barnet de bedste muligheder for fysisk udfoldelse samt modvirker overvægt. Derudover ved vi, at gode vaner omkring mad og måltider medvirker til at øge børns trivsel, så de har lettere ved at klare hverdagens udfordringer. Ligeledes giver sunde madvaner også en bedre koncentrationsevne således at indlæringen styrkes.Vores målsætning:
- At sikre kendskab til sund og varieret kost gennem information, inspiration og samarbejde med forældrene
- At give alle børn lige muligheder for gennem sund kost at trives og udvikle sig mentalt, socialt samt motorisk.
- At sikre jævn forbrænding dagen igennem for derved at sikre glade aktive børn, som trives via sund kost
- At skabe gode kostvaner for alle børnene i Borggården og give børnene læring om sund kost, råvarer, hygiejne og tilberedning gennem tidlig aktiv indsats
- At lære børnene alsidig dannelse og udvikle deres sociale kompetencer
- At modvirke overvægtsproblemer
Det gør vi ved at:
- Tilbyde børnene en god og alsidig kost
- Alle vasker hænder før og efter et måltid
- At maden bliver præsenteret indbydende.
- At lære børnene at bruge kniv og gaffel, hælde op i en kop og øse op på en tallerken
- Bordet dækkes så det ser indbydende ud
- At der er en hyggelig atmosfære under måltidet
- At de voksne er gode rollemodeller
- Vi vil gennem information og gode råd til forældrene sikre kendskab til sund og varieret mad. Vi vil holde forældrene orienterede om deres barns spisevaner. Spiser barnet varieret – hvis ikke, hvad gør vi så?
- Vi vil benytte os af Vejle kommunes kostkonsulent for råd og vejledning
Vores måltider:
- Morgenmad mellem 6.30 og 7.15 i vuggestuen/børnehaven. Morgenmaden består f.eks. af surmælks- og kornprodukter, fuldkornsbrød, ost, frisk frugt samt vand og mælk.
- Formiddagsmad kl. 9.00. Formiddagsmaden er som oftest, en kombination af brød, frugt og grønt
- Frokost kl. 11.00. Frokosten er en variation af kolde, lune og varme retter.
- Eftermiddagsmad kl. 14.00 dog 13.30 fredag. Eftermiddagsmaden består oftest af boller, rugbrød, frugt og grønt
Kosten tilbydes ud fra principperne: Groft, grønt, kendt og nyt. Den af Fødevarestyrelsens anbefalede energifordeling på protein, kulhydrat og fedt følges.
Fødevarerelaterede udfordringer:
Der vil i kosttilbuddet, blive taget hensyn til børn med fødevarerelaterede problemer. Vi vil tage hensyn til børn fra andre religioner, ved altid at have et alternativ til svinekød.
Når vi har overvægtige eller undervægtige børn, vil vi i samarbejde med forældre, den kost faglige assistent, og andre samarbejdspartnere, evt. læge, diætist eller sundhedsplejerske, tilrettelægge et kosttilbud, som understøtter barnets behov.Mad mod:
Vores spisesituationer skal være en hyggelig begivenhed, hvor barnet får lov til at være eksperimenterende og røre ved maden. Vi vil opfordre børnene til at smage på nyt, uden at det bliver tvunget til at overskride egne grænser.
Små børn kan ofte være tilbageholdende overfor ny mad. Ved at præsentere det samme mad flere gange, og accepterer børnenes til og fra valg, lærer de fleste børn at turde prøve nyt. Det er vigtigt, at vi som voksne går forrest, er gode rollemodeller og inspirere og guider børnene i at have lyst til, at spise den mad der bliver serveret.
Vi har altid et alternativt måltid klart, hvis barnet ikke spiser af det, som vi serverer. Dette måltid består af brød med smør.Økologi:
Vi har det økologiske spisemærke i guld som betyder at vores økologiprocent ligger mellem
90 og 100%
Børnefødselsdage skal selvfølgelig fejres, og forældre bestemmer hvad der medbringes, men vi opfordrer til, at tænke sundt og begrænser sukkerindholdet. Hvis der serveres slik til fødselsdagen, vil vi gerne opfordre til, at slikket indgår som en del af arrangementet – f.eks. som pynt på en kage. Vi frabeder at der medbringes slikkepinde, da de kan udgøre en risiko,
hvis børnene går rundt med dem i munden.Klimapolitik:
Der ydes en særlig indsats for at minimerer madspild.
Der kommer kun det på bordet, som der forventes, bliver spist.
Der er altid mulighed for opfyldning.
Rester fra dagens måltider, indgår i den efterfølgende dags kost, eller fryses ned til senere brug.
Derudover anvendes der flere bælgfrugter og kødforbruget er minimeret.Ansvar:
Ledelsen har i samarbejde med personalet og bestyrelsen ansvaret for udformningen af mad - og måltidspolitikken, herunder løbende evaluering. Personalet har ansvaret for politikken i dagligdagen. Køkkenpersonalet har ansvaret for tilberedning af maden.