Sovebørn og søvnrytme

Vuggestuen:
Hos Vuggestuen Alferne sover alle børnene i krybber i vores krybberum, dog har vi barnevogne til de yngste. Hvert barn får deres egen madras og dyne. Vi bruger ikke hovedpude til børnene.
Der er stor forskel på børns søvnrytme, og vi forsøger derfor at tilrettelægge deres sovetider, så det passer til det enkelte barns soverytme. Vi vækker helst ikke børnene og forstyrrer deres søvnrytme, men vi tager gerne en dialog med dig om dit barns søvnrytme.

Du kan nedenfor læse mere om Børns behov for søvn:

  • 1-4 uger: 15-18 timers søvn. Små vågne perioder. Får mad hver 1 - 3 timer døgnet igennem.
  • 1-6 mdr.:14-15 timeres søvn. Længste søvnperiode 3 - 4 timer (få børn sover mindst 5 timer i træk om natten) Sover barnet 5 timer i træk om natten, så siger man, at barnet sover igennem
  • 7-12 mdr.: 14-15 timers søvn. 70 - 80 % sover igennem om natten. 2 søvnperioder om dagen. Søvncyklus varer ca. 50 minutter (voksnes ca. 90 min.)
  • 1-3 år: 12-14 timers søvn. Middagssøvn 1 1/2 - 3 timer
  • 4-6 år sover barnet 10 - 12 timer om natten, 7-12 årige 9-10 timer og 13-18 årige 8-10 timer.

Middagssøvnen holder op, når barnet er cirka 4 - 5 år. Og omkring barnets 6 års alder ligner barnets søvncyklus voksnes, men dets søvnbehov er stadig større (på ca. 10 - 11 timer) end voksnes.
(Kilde:http://sundhedsplejersken.dk/Born/Artikler-om-born2/Sundhed-og-miljo/Sov-mit-barn-/)

Børnehaven:
Når man starter i børnehaven kan man stadig have brug for en middagslur, og derfor tilbydes de børn, der har behov for det, en middagslur i tidsrummet 12:00-13:30. De sover hos Dragerne, hvor de ligger på små madrasser. Der sidder som udgangspunkt en voksne sammen med børnene den første halve time. Hvis barnet har hvilet, men ikke er faldet i søvn efter 25-30 min, kommer det med ud på legepladsen til deres legekammerater.

Hvis et barn en dag er træt, og det ikke er fast sovebarn, har det altid mulighed for at ligge på sofaen og hvile sig / tage en lur, eller det kan få en lur sammen med sovebørnene 

Nogle børn vil gerne sove med en bamse eller sutteklud. Vi oplever nogle gange, at yndlingsbamsen / suttekluden bliver glemt derhjemme eller ikke bliver taget med hjem, og at barnet derfor få svært ved at sove. Vi anbefaler, at I øver jeres barn i at have mere end et sæt, som det er trygt ved, og have et af sættene til at ligge fast i børnehaven, så vi undgår tætte børn, der ikke kan finde ro.